Europa wil af van eenmalige plastic

EU neemt plasticwet aan

Recent heeft het Europees Parlement een nieuwe wet aangenomen waarin producten, gemaakt van wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes worden verboden. Dat heeft ook zijn impact op de productie van en handel in promotionele producten en relatiegeschenken.

Volgende producten worden vanaf 2021 verboden binnen de EU:

  • Plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes)
  • Wegwerpborden
  • Plastic rietjes
  • Plastic wattenstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers, gemaakt van geëxpandeerd polystyreen

Meer producentenverantwoordelijkheid

De EU-lidstaten moeten tegen 2029 90% van alle plastic flessen inzamelen.Verder moeten plastic flessen in 2025 uit ten minste 25% gerecycled plastic bestaan, oplopend tot 30% in 2030.

Volgens de nieuwe regels betaalt de vervuiler, met name voor tabak, door middel van de introductie van een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Die wordt ook van toepassing op visgerei, om ervoor te zorgen dat producenten en niet de vissers de kosten dragen van het verzamelen van verloren visnetten op zee.

Etikettering

Tenslotte verplicht de wet etikettering over de negatieve milieueffecten van het op straat weggooien van sigaretten met plastic filters. Dit geldt ook voor andere producten zoals plastic bekers, natte doekjes en sanitaire producten.

Wereldwijd verbruiken we jaarlijks 3 miljard eenmalige plastic draagtassen !

Het Europees plan...

Een Europese Verordening moet volgend resultaat bereiken. Lidstaten hebben de keuze uit twee alternatieven.

  1. 31/12/2019 -->

De eerste is de uitvaardiging van maatregelen om tegen 31 december 2019 het verbruik van lichte plastic draagtasjes tot maximum 90 per persoon en per jaar te reduceren.

  1. 31/12/2019 --> Het tweede is tegen eind 2025 te komen tot een maximum van 40 per persoon en per jaar.

Ter referentie. : in 2010 verbruikte elk van de meer dan 500 miljoen inwoners van de Europese Unie gemiddeld nog 198 plastic draagtasjes, al waren er grote verschillen tussen de diverse lidstaten.

Binnenkort ook betalen voor zakjes aan groente- en fruitafdeling?

De Redactie - 13/01/2017 

De supermarktketens in ons land gaan vanaf maart herbruikbare zakjes voor groenten en fruit aanbieden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het gaat om een proefproject waarbij elke keten zelf kan bepalen of de zakjes al dan niet betalend worden.

Lees hier het volledig artikel

 

Ook Vlaams erens minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil een verbod op plastic zakjes.

De Standaard - 11/05/2016 | Bron: BELGA

Lees hier het volledig artikel

 

Nederland neemt het voortouw !

Per 1 januari 2016 gaat in Nederland een regelgeving regelgeving van kracht.

Het verbod op de plastic tas gaat over het gratis verstrekken van plastic draagtassen op de plaats van verkoop van goederen of producten. Dit verbod heeft betrekking op alle soorten plastic draagtassen en op draagtassen met een plastic coating of voering. Gelamineerde papieren draagtassen en jute draagtassen met een laminaat aan de binnenzijde vallen dus ook onder deze regelgeving.

Vergoeding, controle en minder plastic afval

Met dit verbod wilt de Nederlandse overheid het gebruik van plastic tassen verminderen wat voldoet aan de Europese eis. De winkeliers worden daarom verplicht om een vergoeding per plastic tas te vragen. De hoogte van de vergoeding mag door de winkelier zelf bepaald worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal toezien op de naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Het is daarom mogelijk dat de ILT controles op verkooppunten en administratief onderzoek gaat uitvoeren.

Uitzondering verbod gratis plastic tassen

Een zeer dunne (t/m 14 micron) plastic tas mag wel gratis worden verstrekt als
deze dient als primaire verpakking voor losse levensmiddelen ter voorkoming van voedselverspilling. Hiermee kan voorkomen worden dat:

  • onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf, bijvoorbeeld: losse appels of een tros druiven welke onverpakt is.
  • levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakkingen.

Daarnaast gelden er specifieke uitzonderingsregels bij het taxfree shoppen op vliegvelden. Ook mogen de plastic tassen gratis worden weggeven als reclame, mits dit niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeurd.

Vanaf 1 december is het gebruik van plastic zakjes voor éénmalig gebruik in Wallonië verboden. Het gaat daarbij over de dunne zakjes die klanten aan de kassa kunnen krijgen, de herbruikbare zakken krijgen nog even respijt.

Mogelijke uitzonderingen pas in maart 2017

Volgens de Franstalige werkgeversorganisatie UCM is er echter nog heel wat onduidelijkheid rond het verbod: de organisatie verwijt de Waalse minister van Leefmilieu, Carlo Di Antonio, dat hij niet voldoende duidelijk heeft gemaakt welk plastic nu wel en welk niet meer mag gebruikt worden. Het kabinet van Di Antonio spreekt dat echter tegen en stelt dat het momenteel enkel gaat over de dunne plastic zakjes die aan de kassa worden gegeven en dat er verder geen uitzonderingen zijn gemaakt. Wel wijst hij op een aantal alternatieven, zoals papieren zakken of kartonnen dozen.

 

Alle andere vormen van plastic zijn dus zeker nog tot 1 maart 2017 toegestaan. Vanaf dan zal in principe ook elke andere vorm van plastic zakjes uit de winkels geband worden. Het is wel mogelijk dat er dan wel enkele uitzonderingen worden toegestaan: daarover wordt nog onderhandeld met de betrokken partijen.

 

... is herbruikbare tassen bevorderen !

De Europese Unie neemt vooral de lichte draagtasjes in het vizier, omdat die een korte levensduur hebben. Gemiddeld gaan die immers maar twintig minuten mee, de tijd voor het transport van de winkel naar de thuisbestemming van de consument. Nadien belanden ze bij het huisvuil. Het afbreken van zo'n plastic tasje zou echter 400 jaar vergen. Zwaardere draagtasjes zouden wel meerdere keren worden gebruikt.

 

 

 

Diverse alternatieven